TERUG
Mensen / meningen
Column
Kerken in Amersfoort
Kort lontje

Tweeënhalf uur heeft Mark Rutte bij de Majesteit gezeten. Dat is echt een hele tijd. Ze zullen wel niet hebben gesproken over zijn huwelijkskansen nu BNN die in een tv-programma gaat bevorderen. Neen, ik denk dat de Majesteit ontstemd was. Of beter gezegd verdrietig. Omdat de politici van allerlei kleur, leeftijd en snit over elkaar heen rollen met voorstellen om toch maar te komen tot een regering met enige stabiliteit.

'En meneer Rutte', heeft de Koningin gezegd, ‘U zult toch wel weten dat ík daar uiteindelijk over ga?' Deemoedig heeft Mark - na tweeënhalfuur dus - het hoofd gebogen en beaamd dat Zij gelijk heeft.

Is dat nou nog nodig: zo'n Koningin die zich nog eens even bemoeit met dingen waar onze volksvertegenwoordigers toch eigenlijk voor zijn gekozen? En is dat nog nodig: een Burgemeester die niet direct door de bevolking gekozen wordt? En wat dacht je van die Eerste Kamer, daar hoor je toch verder ook niets over, die komen toch nooit op de tv?

Eerlijk gezegd heb ik me nooit zo druk gemaakt over hoe dit soort staatsrechtelijke zaken in elkaar steekt. Als iets makkelijker en beter kan, dan moeten we het vooral niet laten. Maar nu we zijn waar we zijn, namelijk in een situatie waar we heel veel zwevende kiezers hebben - die van Pim naar Rita naar Jan naar Geert hoppen - is het denk ik goed om toch nog eens na te denken.

In het boek Prediker (hoofdstuk 7 vers 8) staat zoiets als: ‘Het is beter iets aan het einde te beoordelen dan aan het begin, het is beter een lange adem te hebben dan een korte adem.' In gewoon Nederlands: liever mensen met een lang lontje die rustig bekijken wat er allemaal van terecht komt, dan al die korte lontjes die telkens maar weer iets nieuws beginnen. Voor mij zijn die Koningin, Eerste Kamer en Burgemeester een soort veiligheidskleppen geworden nu heel veel mensen zich veel te snel gek laten maken.

In Amersfoort hebben wij een nieuwe Burgemeester, een man uit Rotterdam. Daar heeft hij geleerd hoe je door samen in gesprek te blijven, heel ver kunt komen. Burgemeester Bolsius, ik wens u een ‘lange adem'. Om daarmee als ‘man boven de partijen' ons te helpen het gesprek tussen álle Amersfoorters open te houden.

De column is geschreven door Paul van der Harst.


bron: De Stad Amersfoort, kerkpagina Raad van kerken Amersfoort uitgave: 15 sep 2010
bericht nr. 10764 :  geplaatst op 15-09-2010 en 941 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken