TERUG
Mensen
Column
Kerken in Amersfoort
Column: Naakt met een missie

Tijdens de zomerperiode keek ik voor het eerst naar het tv-programma ‘Blootgewoon'. Misschien kent u het programma van Anita Witzier wel. Daarin gaan vrijwilligers uit de kleren voor een naaktkalender om aandacht te vragen voor een goed doel. Deze keer vraagt een groepje dames aandacht voor het autismefonds.

Eén van hun collega's is burn-out geraakt omdat de zorg voor haar autistisch kind te veel van haar vraagt. In dezelfde aflevering gaan zes jonge co-assistenten bloot voor Villa Joep waarin onderzoek wordt gedaan naar een bijzondere vorm van kinderkanker. Het bijzondere van het programma is de persoonlijke emotionele betrokkenheid waarmee de dames zich inzetten voor hun doel.

Eén van de jonge co-assistenten had een nichtje dat aan kanker overleed. Nu wil ze graag iets doen door zich in te zetten voor kinderen die aan kanker lijden. Het is mooi om te zien dat ze daarin ondersteuning krijgt van medestudenten. Ze willen laten zien dat het zinvol is om iets voor een ander te doen. Allemaal leuke en integere vrouwen. Vervolgens worden de dames door professionele fotografen uitgenodigd voor een bijzondere fotosessie: Poseren als schipbreukelingen op het strand of in doorzichtige sari's gehuld om elkaar met verfpoeder te begooien volgens een hindoeïstisch ritueel.

Tijdens het kijken strijden bij mij verschillende gevoelens om voorrang: bewondering, verdriet, verbazing en gêne. Ben ik misschien preutser dan ik dacht? Sinds de vijgenbladeren van Adam en Eva is bloot blijkbaar niet meer zo gewoon, alhoewel ik geen enkele moeite heb om bijvoorbeeld bloot in een sauna te zitten. Kunst is ook al eeuwenlang vol met bloot, dus waar komt dat dubbele gevoel vandaan? Is het het gevoel van voyeurisme? Mijn buurvrouw of collega's zou ik liever niet op deze wijze op tv zien.

Ik kan me namelijk niet ontrekken aan de indruk dat de amusementswaarde de boventoon voert. Naakt met een missie?

Geschreven door Anette Sprotte.

 


bron: De Stad Amersfoort, kerkpagina Raad van kerken Amersfoort uitgave: 01 sep 2010
bericht nr. 10700 :  geplaatst op 01-09-2010 en 960 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken