TERUG
Vredeswerk
Buurten voor vrede
Kerken in Amersfoort

Buurten voor vrede
Beste collega's van de PKN en de RK in Amersfoort,
Evenals vorig jaar vragen wij jullie aandacht voor de Vredesweek die gehouden wordt van 18 tot 26 september. Buurten voor vrede is het motto.
Met dit thema kunnen we aandacht geven aan plaats en functie van de kerk in de eigen woon- en leefomgeving. Hoe kunnen wij Vredeskerk zijn?


Voor de wereld - die in de eigen buurt begint? We hebben alle reden om na de verkiezingen van 9 juni met elkaar in gesprek te gaan. De christelijke  partijen beleefden een zwarte verkiezingsdag en de PVV won aanzienlijk. De 24 zetels van de PVV zijn voor velen schokkend.

De mensen die op de PVV gestemd hebben zullen we echter serieus moeten nemen omdat ze met hun stem vaak een signaal van onbehagen willen afgeven. Het is echter ook de taak van de kerk, vinden wij, om helder te zijn over wat niet strookt met het evangelie. En mensen louter op grond van hun geloof wegzetten is onbijbels. Als er problemen zijn zullen ze aangepakt moeten worden maar wie niet naar oplossingen zoekt maar slechts mensen uitsluit, zou een kritische kerk op zijn of haar weg moeten vinden.

Een aantal kerken is al bezig met de voorbereidingen voor de Vredesweek. Zij organiseren een viering over Buurten voor vrede of een doordeweekse activiteit. De werkgroepen MOV/ZWO staat op twee ochtenden op de markt in Hoogland en Kattenbroek om informatie te geven over het thema en met mensen in gesprek te gaan. De reacties worden meegenomen naar de kerkdienst op 26 september.Het materiaal voor de Vredesweek hebben jullie waarschijnlijk al ontvangen maar je vindt het ook in de bijlagen:

de vredeskrant,

de liturgiekrant en

het essay.

 

Het thema Buurten voor vrede past ook erg mooi bij de Dag van de Dialoog die elk jaar in veel steden in Nederland wordt gehouden.

Op 3 november 2010 vindt deze in Amersfoort plaats (www.amersfoortindialoog.nl ). De voorgaande jaren hebben diverse Amersfoortse kerken ervaringen opgedaan met het organiseren van een gesprekstafel op de Dag van de Dialoog.Wij wensen jullie een inspirerende en vruchtbare Vredesweek toe.>


Hartelijke groeten,


Guus Timmerman, pastoraal werker/profielhouder diaconie parochieverband OLV van Amersfoort
Anette Sprotte, predikant Brandpunt
Joke Koolhof, diaconaal opbouwwerker protestantse gemeente Amersfoort

 

 bericht nr. 10667 :  geplaatst op 24-08-2010 en 1322 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken