TERUG
Mensen / meningen
Column 'Lekker boeiend'
Kerken in Amersfoort
Het is even voor één uur ‘s middags. Aan de kop van Langestraat zit een groep meiden in het zonnetje. Vlak voor de eerste wedstrijd van Oranje. Pruiken van lang oranje haar wapperen feestelijk in de wind. Een groep knullen komt in oranjeT-shirts aan gelopen, ze hebben een toeter. De sfeer van de a.s. wedstrijd komt het centrum van Amersfoort binnen. 's Avonds op het journaal zie ik werknemers die in de kantine van hun bedrijf mochten kijken van de baas. De cameraman laat hun gespannen gezichten zien als ze de wedstrijd volgen en de ontlading - allemaal te gelijk - als er een doelpunt valt.

Voetbal, pruiken, toeters, spanning, ontlading. Je leeft ernaartoe, je zit er middenin, het neemt je mee. Voetbal is een spel met een grote fascinatie. Fascinatie komt van samenbinden, snoeren. In die gebondenheid door het spel wordt je helemaal betoverd, in de ban gehouden. Het is ‘lekker boeiend'. Toen ik die mensen op tv zo samen in spanning en blijdschap zag reageren, had dat voor mij iets ontroerends. Die ongedwongen eenheid van mensen. Die gerichtheid, zonder onderscheid. Alle verschillen doen er even niet toe. Het lijkt erop dat in Zuid-Afrika ook zoiets gebeurt, dat de verschillen tussen de blanke rugbyfans en de zwarte voetballiefhebbers even wegvallen. Wie weet wat daar nog voor moois van komt.

Maar datzelfde woord fascineren ligt ook heel dicht aan tegen het begrip fascisme. Als mensen door een partij als in een bundel worden samengebonden, tot een eenheid worden gesmeed in de handen van de leider. Ook dat kan - net als de voetbalgekte - mensen opeens meenemen. Ze worden meelopers achter een rattenvanger. Het betoverende liedje van de radicale oplossingen. Nu wordt alles anders!

Zo blijven mensen boeiende wezens. En soms ontroeren ze mij en soms maken ze me bang. Het verschil tussen voetbal en politiek? Na een WK gaat het leven gewoon weer verder. Maar na de verkiezingen zit je lange tijd aan een politicus vast. Dus bij voetballen is fascinatie best leuk. Maar als het de politiek betreft, kun je het beste gewoon na blijven denken.

Column geschreven door Paul van der Harst


bron: De Stad Amersfoort, kerkpagina Raad van kerken Amersfoort uitgave: 23 jun 2010
bericht nr. 10533 :  geplaatst op 23-06-2010 en 1078 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken