TERUG
Normen en Waarden
Verkiezingen en visie
Kerken in Amersfoort
Verkiezingen en visie

Vandaag zijn de nationale verkiezingen. Spannend hoe de uitslag zal zijn. Wat was uw stemgedrag? Hebt u de kieswijzer geraadpleegd of stemt u altijd dezelfde partij? Laat u zich leiden door de tv-debatten van de afgelopen weken en door de koppen van de lijsttrekkers?

Ik ben benieuwd of de versnippering net zo groot is als bij de gemeenteraadverkiezingen dit jaar. Wie zal met wie een coalitie sluiten? Welke criteria zullen ze handhaven? Welke gevolgen zal de uitslag hebben? Een ding is duidelijk: er zal bezuinigd moeten worden! Maar hoe zal dat concreet eruit zien? Blijft de zorg betaalbaar? Is de pensioengerechtigde leeftijd 67 of moeten we nog langer doorwerken? Hoe zit het met de kwaliteit van het onderwijs?Blijft de studiefinanciering gehandhaafd? Voelen we ons nog wel veilig? Welke consequenties heeft de uitslag voor Nederlandse bewoners met een islamitische achtergrond? Welke visie heeft de politiek voor de toekomst?

Deze week maak ik deel uit van een gesprek met collega's over de toekomst van inloophuizen in onze stad. Inloophuizen zijn plekken waar gastvrijheid en omzien naar elkaar wordt geleefd. Zelf heb ik via mijn werk te maken met de inloophuizen ‘De Ontmoeting' in Kattenbroek en ‘De Herberg' in Nieuwland. Daar kunnen mensen uit hun wijk dagelijks binnenlopen voor een kop koffie en andere activiteiten. Het inloopwerk bestaat bij de gratie van vele vrijwilligers en enkele beroepskrachten. Toen ik één van hen vroeg naar haar visie op het werk van inloophuizen, antwoordde zij: ‘Hier mogen mensen zijn om niet. Hier kunnen mensen groeien doordat ze dingen doen wat in de samenleving niet lukt omdat je bijvoorbeeld door ziekte niet meer meetelt. Hier worden mensen aangesproken op hun kracht door hun vrijwillige inzet.'

Een plek waar mensen mogen zijn om niet! Dat raakt me. Het heeft ook met politiek te maken: een inloophuis is namelijk een samenleving op kleine schaal. Uiteraard besef ik dat inloophuizen financieel gedragen moeten worden om te kunnen bestaan. Maar ik hoop dat er op grote schaal een politieke visie is waar mensen mogen zijn om niet!

 

Column geschreven door Nanette Sprotte


bron: De Stad Amersfoort, kerkpagina Raad van kerken Amersfoort uitgave: 09 jun 2010
bericht nr. 10490 :  geplaatst op 09-06-2010 en 1224 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken