TERUG
Mensen
Column: Pace
Kerken in Amersfoort
Pace

Ik ben net terug van een aantal dagen vakantie in Rome met mijn dochter. Elke keer weer vind ik het een prachtige stad. De okeroranje gekleurde huizen stralen me tegemoet, de vele levendige piazza's met mensen die buiten op een terrasje zitten, het drukke verkeer,de combinatie tussen gebouwen uit de oudheid en het moderne stadsleven maken Rome bijzonder.

Ik ken geen enkele stad waarin zoveel kerken te bezichtigen zijn. De Sint Pieter is uiteraard door zijn immense afmetingen één van de indrukwekkendste. In de gids lees ik dat de kerk 218 meter lang is en een oppervlak van 22.000 vierkante meter beslaat. Deze keer bekijk ik hem eerst via de koepel.

Vanuit de hoogte, lopend langs de mozaïeken van Michelangelo realiseer ik me pas echt hoe groot deze kerk is. Tegelijkertijd vervult dit gebouw me met schaamte. Het past niet bij mijn visie van kerk zijn en van geloven. Volgens mij gaat het om begrippen als ‘barmhartigheid' en ‘solidariteit'. Na de Sint Pieter begeef ik me op weg naar mijn favoriete kerk in Rome: de Santa Maria in Trastevere - de eerste kerk die aan Maria werd gewijd. Het is een van de oudste kerken waarin in het openbaar de Heilige Mis werd opgedragen nadat de christelijke godsdienstoefeningen niet langer in de verborgenheid van de catacomben hoefden worden gehouden.

Op het moment dat ik er na een lange dag wandelen door de stad aankom om op adem te komen, is er een mis gaande. Een handjevol mensen zit in de kerk. Een oude dame met haar boodschappentas nog in haar handen, neemt naast me plaats. De priester prevelt woorden in het Italiaans die ik niet kan verstaan, maar het ritueel van breken en delen kan ik wel volgen.

Vervolgens staan mensen op, geven elkaar een hand en de vrouw naast me buigt zich naar me toe, steekt haar hand uit en zegt: pace! Vrede! Een klein woord waardoor ik me opgenomen voel in een traditie van geloven waar het ten diepste om gaat.

Deze column is geschreven door Anette Sprotte.

---------------


bron: De Stad Amersfoort, kerkpagina Raad van kerken Amersfoort uitgave: 13 mei 2010
bericht nr. 10435 : 


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken