TERUG
(mantel)zorg
Humanitas opent nieuw kantoor
Humanitas Eemland
Humanitas opent nieuw kantoor ,,Het aantal vrijwilligers blijft groeien”

AMERSFOORT - Humanitas Eemland opende op dinsdag 6 april officieel de nieuwe en grotere locatie aan de Muurhuizen in Amersfoort. Door de groei van de vrijwiliggersorganisatie was de oude locatie, aan de Liendertseweg in Amersfoort, te klein geworden. Bij de feestelijke opening van het nieuwe kantoor waren de voorzitter van het landelijk bureau Humanitas, Lodewijk de Waal, en stadsdichter Arjen van der Linden aanwezig.

 

Humanitas Eemland is vanaf dinsdag 6 april officieel gevestigd in het pand ‘Stad van Cahen' in de binnenstad van Amersfoort. 

door Resy Vermeltfoort


Begin januari verhuisde Humanitas naar het spectaculaire pand ‘Stad van Cahen', dat de charmes heeft van een Noord-Afrikaanse kashba. De voornaamste reden voor de verhuizing was het gebrek aan ruimte op het oude kantoor. ,,In de afgelopen vijf jaar is het aantal activiteiten dat wij organiseren verdubbeld", zegt de heer Mies van Landsveld, voorzitter van Humanitas Eemland. ,,We hebben op dit moment 200 vrijwilligers, wat vraagt om meer coördinatie en meer afspraken op kantoor. Die ruimte hadden wij op de Liendertseweg simpelweg niet. Op de nieuwe locatie hebben wij drie kantoorruimtes en een grote vergaderzaal. We hebben hier alles wat we nodig hebben en dan ook nog midden in de binnenstad van Amersfoort."

Humanitas komt al jarenlang op voor een samenleving waarin mensen actief vorm geven aan hun eigen leven en verantwoordelijkheid nemen voor het samenleven met elkaar. In een periode van zes tot negen maanden probeert Humanitas mensen die in de problemen zitten weer zelf redzaam te maken. ,,Het is niet de bedoeling dat wij tot in het oneindige een relatie met de cliënten hebben", zegt Mies van Landsveld. ,,Ons doel is dat zij na een periode met hulp uiteindelijk weer op eigen benen kunnen staan."

De afdeling Eemland van Humanitas wordt gerund door 200 vrijwilligers, die bijvoorbeeld hulp bieden bij de administratie of als ‘maatje' met iemand op pad gaan. De meesten vrijwilligers zijn boven de 45 en zien het werk als nuttige tijdsbesteding waarbij je ook nog wat voor de maatschappij kunt doen. ,,Er zit ook een aantal vrijwilligers bij dat meer dan twintig uur per week actief is", zegt Mies van Landsveld. ,,Het klinkt misschien vreemd, maar ik ben hier als voorzitter niet blij mee. Het moet geen baan worden. Bovendien wordt een bepaalde activiteit op deze manier afhankelijk van deze vrijwilliger. Wanneer zo'n actieve vrijwilliger besluit te stoppen, vind ik niet snel een vervanger. Op zo'n moment valt dus vaak een gehele activiteit op zijn gat." Mies van Landveld is dan ook duidelijk over de functie van een vrijwilliger: ,,Het is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. ,,De cliënt heeft toch een bepaald verwachtingspatroon. Je maakt als vrijwilliger afspraken met een cliënt en die moet je ook nakomen."

De nieuwe locatie maakt het mogelijk om meer groepstrainingen aan de vrijwilligers te geven. ,,Door de groeptrainingen kan ik de kwaliteit van de activiteiten hoog houden", zegt Mies van Landsveld. Toch hoopt de voorzitter van afdeling Eemland niet dat de organisatie nog verder zal groeien. ,,Wanneer Humanitas groeit, betekent dit ook dat de behoefte aan ondersteuning in de samenleving groeit, en dat zie ik liever niet."

Kijk voor beelden van de nieuwe locatie op www.stadamersfoort.nl

 bron: De Stad Amersfoort uitgave: 07 apr 2010
bericht nr. 10346 :  geplaatst op 15-04-2010 en 2623 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken